Tallinas restorānos pasniegtajiem ēdieniem – neaizmirstama garša

Leib

Šajā restorānā, sildītāju ieskauti, līdz vēlam rudenim, āra terasē sēž gan ierēdņi, gan programmētāji. Tepat, atrodas arī vitrīna, kur līdzi ņemšanai var iegādāties uz vietas cepto rupjmaizi un atklātais grils. Šefpavāra Janno Lepika komanda, viena no pirmajām Igaunijā sāka izmantot vietējos produktus un sasniedza kulinārijā tādu meistarību, ka apmeklētāji, pamatīgu šoku var dabūt ne tikai no krēma – brulē ar rupjmaizes garšu bet arī no vienkāršām liellopu aknām, kas ir ceptas uz grila un kurām ir tik maiga garša…

Liellopu gaļa, restorānam tiek piegādāta no valsts vislielākās salas Sāremā, kuru ar kontinentu savieno tikai prāmis. Tur, liellopi, vienā mierā ganās savā vaļā, visu cauru gadu: siltā straume nodrošina tik maigu klimatu, ka tur pat dzīvi vīngliemeži. Vietējie produkti, kas katru rītu tiek piegādāti restorānam, patiešām, ļauj tam, piedāvāt saviem apmeklētājiem, vēl nebaudītus ēdienus: sieru, no vietējās siera darītavas apceptu ar topinambūriem un ar medus mērci, zaļos griķus, izaudzētus vietējā fermā ar saputotu krējumu, foreli kopā ar ingveru un brūklenēm. Otrs šefs, šajā restorāna, ir izveidojis izcilu vīna karti. Restorāna ir savākti organiskie vīni no visas pasaules un Igaunijas. Starp citu, izrādās, ka visiem labi pazīstamajam liķierim Vana Tallinn ir vairāk par pieciem veidiem, tie atšķiras gan pēc grādiem, gan pēc garšām – ir ar cukuru un putukrējumu vai ar rumu.

Vegan

Harizmātiskais veģetārā restorāna šefpavārs Miks Mjagi ir īsts sava amata pratējs – viņš, pats no savas grāmatas māca gatavot satriecoši garšīgus salātus no nektarīniem, tomātiem, bazilika un dzērvenēm. Ja, visā pasaulē, šefpavāri tikai tagad, ievieš modē ēdienus no dārzeņiem, tad Miks, jau vairāk nekā desmit gadus specializējas šo ēdienu pagatavošanā.

Uz šo restorānu cilvēki atnāk gan panašķoties, gan kārtīgi paēst. Mikam ir konditora izglītība, tāpēc, par viņa gatavotajam tortēm jau klīst leģendas, jo tajās ietilpst gan zīdainais tofu, gan auzu milti, gan uzpūtenis no ķirbja un krēms no citroniem un halvas.

Art Priori

Restorānam Art Priori, Tallinā ir visefektīvākais interjers – daudz melnas krāsas, stikla un dolomīta, kas ārējo līdzinās porcelānam, portretu, utt.

Šajā restorānā ēdienkarte sastāv no trīs grupām un katrā no tām ir aptuveni pieci, septiņi vai desmit ēdieni. Ēdienkarte pastāvīgi tiek drukāta no jauna, tāpēc, ka tajā visu laiku tiek iekļauti sezonālie produkti.

Old Hansa

Par virtuvi atbild šefpavārs Emanuels Ville. Agrāk, viņš gatavoja Beļģijas karaļa ģimenei un restorānam ar divām Mišlēnas zvaigznēm. Viņam ir vajadzīgs pusgads, lai izstrādātu jaunu ēdienu, saglabātu receptes autentiskumu, tehnoloģiju un sastāvdaļas, atrastu līdzsvaru starp viduslaiku tradīciju un mūsdienu pagatavošanas veidu. Šajā restorānā ir plaša alus izvēle: medus, ar kanēli, mājas vīni, ogu liķieri, utt.

Noa

Ēdienkarte šajā restorānā mainās nepārtraukti – pavasara produktus un rabarberus nomaina meža ogas un ķirbji. Par virtuvi varam teikt, ka tas ir dabas un mūsdienu tehnoloģiju duets.